Ieper van 't vat - publicatie dienst Archief (Stad Ieper)
BIER IN IEPER
Ieper heeft een rijke biergeschiedenis. Halfweg de 17de eeuw waren er bijna 30 brouwerijen en stokerijen. Na de eerste wereldoorlog startten nog slechts 5 brouwerijen terug op. Met de oorlogsschadevergoeding van verschillende brouwerijen werd in 1922 de Brasserie Centrale Yproise opgericht. Deze werd in 1941 de Ypersche Centrale brouwerij en in 1960 uiteindelijk Brouwerij Roberg. Brasserie La Cour de Bruxelles in de Diksmuidestraat werd in 1836 brouwerij Vermeulen. Deze laatste, actieve Ieperse stadsbrouwerij sloot zijn deuren in november 1976.
Twee brouwfamilies verenigen krachten
De Ieperse stadsbrouwerij Kazematten is het creatieve geesteskind van Hans Depypere (zaakvoerder Brouwerij St.Bernardus) en Rudi Ghequire (brouwmeester en brand ambassador bij Rodenbach). Het was lang de droom van Hans om ooit een microbrouwerij op te starten maar de zoektocht naar de perfecte locatie liep niet van een leien dakje. Het project kwam in een stroomversnelling toen brouwerij St.Bernardus op zoek ging naar een nieuwe locatie om haar Grotten Santé te brouwen. Het was Rudi Ghequire – al jarenlang een goede vriend van Hans – die hem op de unieke locatie van de Ieperse Kazematten wees. Onder impuls van beide brouwfamilies werd uiteindelijk brouwerij Kazematten boven de doopvont gehouden en zo kreeg Ieper na meer dan 35 jaar weer haar stadsbrouwerij.
Gevel Kazematten - Houten Paard - Anno 2021
Ieperse vestingen - Anno 1919
Als de muren konden spreken
De unieke historische Kazematten van het Houten Paard aan de Rijselpoort bevinden zich in de vestingmuren die de stad Ieper omringen. In 2014 zou het de ideale plek blijken om bier te brouwen, maar de locatie heeft een geschiedenis die zijn gelijke niet kent.
De Ieperse vestingmuren, en dus ook onze drie unieke kazematten of soutterains, werden gebouwd rond 1680 naar plannen van Vauban, de grote vestingingenieur van Lodewijk XIV. Gedurende de eeuwen werden deze souterrains gebruikt als opslagplaats voor munitie en legermaterieel. Ze deden ook dienst als slaap- en schuilplaats voor de troepen die Ieper tijdens de vele belegeringen hebben verdedigd. Zo richtten de Britse troepen tijdens Wereldoorlog I de kazematten in als 'mess' voor de officieren. Ook hun commandopost, rustplaats en veldhospitaal werden in 'Hotel de Ramparts', zoals de kazematten ironisch werden genoemd, ondergebracht. Het was ook op deze locatie dat de Britse soldaten hun satirisch krantje ‘The Wipers Times’ drukten.
Niek Benoot - Hooge Crater Museum
DE LINK MET HOOGE CRATER
Niek Benoot - uitbater Hooge Crater Museum: “Toen ik in 2013, samen met sales manager Marco Passarella, research deed ontdekten we iets heel interessants. We kwamen tot de vaststelling dat het 12de bataljon van de Sherwoord Foresters – tijdens Wereldoorlog I – een hele sterke link hadden met de Meenseweg en het Hooge, waar ons museum gevestigd is. Vandaar dat er op de achterkant van ‘The Wipers Times’ steeds vermeld stond ‘Ypres & Hooge’. Méér dan 100 jaar geleden leverden ze zo strijd op het Hooge om dan hun avonturen op een ludieke manier te relativeren in het krantje ‘The Wipers Times’, en dit vanuit de huidige Kazematten. Dat wij in Hooge Crater Museum nu bier schenken dat gebrouwen wordt waar het ‘The Wipers Times’ krantje toentertijd gedrukt werd, is symbolisch van grote waarde. Het is ons eerbetoon aan hun moed en daadkracht van weleer.”
DE START VAN EEN NIEUW VERHAAL
In 2013 brouwden Koen Hugelier en Rudi Ghequire samen het eerste brouwsel van de Wipers Times Blond. Alles liep gesmeerd en Rudi beschrijft het trots als één van de gelukkigste dagen uit zijn carrière als brouwer. Sindsdien brouwt Koen eigenhandig iedere druppel bier. Hugelier staat volledig zelf in voor het ambachtelijk brouwproces en haalt bovendien eigenhandig de draf uit de brouwketel. Nadat het bier voldoende gerust heeft in de lagertanks vertrekt het per tank naar Watou, waar het afgevuld wordt in de St.Bernardus brouwerij.
Rudi Ghequire (c) Sophie Callewaert
Julie Depypere
EEN NIEUWE GENERATIE
Hans en Rudi lieten de eer aan respectievelijk dochter Julie Depypere en zoon Maarten Ghequire om hun schuimende droomproject in goede banen te leiden – it runs in the family. Met succes want met Wipers Times Blond, het vlaggenschip van de brouwerij, behaalde de brouwerij al verschillende awards op internationale beercompetities: een bronzen medaille op de Brussels Beer Challenge in 2017, een bronzen medaille op de World Beer Awards 2020 in de categorie ‘Belgian Style Blond’, een gouden medaille (én Country Winner) op de World Beer Awards 2021 in de categorie 'Belgian Style Blond" en een bronzen medaille voor de rebranding van Wipers Times Blond op de World Beer Awards 2021 in de categorie 'Redesign / relaunch'. De World Beer Awards 2021 brachten ook medailles voor Wipers Times Dubbel (brons in de categorie 'Herb & Spice) en Tremist (zilver in de categorie 'Saison).